Espanjassa...

Tuesday, November 21, 2006

Havaintoja. Tai ainakin valitusta..

Jee! Tasta illasta lahtien olen tosin koyhempi, mutta ylpea digikameran omistaja!Kaytiin Juergenin kanssa Mediamarktissa ja koko reissuun meni rapeat viisi tuntia, huhhuh. Paikka sijoittui kauas etela-Madridiin, eika ollutkaan niin lahella kuin nettikartta oli osoittanut (tai tulkitsin mittakaavat hieman vaarin:), ja kun vihdoin olin paattanyt valintani, niin kassalla eivat hyvaksyneet visan vingutuksen todisteeksi ajokorttia, enka ollut ottanut passia mukaan. Onneksi sentaan -tosin 10 min kavelymatkan paasta- loytyi automaatti. Koko etsimissaadon jalkeen paatin kylla, etta tyhjin kasin taalta ei lahdeta, tapahtui mita tapahtui.. kamerani on siis pikkuruinen casio joka mahtuu napparasti taskuun!

Viikonloppuna kerkesin tosin hermostua vahan tahan elamaan taalla, tietynlaiseen pintaliitoisuuteen. Tai etenkin siihen, etta niin monesti, kun lahdetaan ulos niin yhtakkia porukkaa onkin ihan liikaa. Tyypillinen tilanne: Lahden ulos illallisen jalkeen ehka parin, kolmen kaverin kanssa, yleensa myohemmin kuin ajateltua, tyypillista, etta moni on sopinu jonkun toisenkin kaverin kanssa etta nahdaan kaupungilla, joita sitten odotellaan, ja valilla yksi ilmestyy sielta ja toinen taalta.
Mita suuremmaksi ryhma kasvaa, sita vaikeampi sita on liikutella ja helposti kello saattaa kayda jo kolmea, ennen kuin edes ollaan paasty mihinkaan. Tahan aikaan pienet kahvilat ja baarit, joissa tykkaan enemman kayda, on monesti menny jo kiinni ja vain suuremmat paikat on auki. Tosin pieniin paikkoihin on turha edes yrittaa suurella porukalla. Puhumattakaan siita, etta mielipiteet jakautuu tasaisesti ja onpa kerran mennyt paikka kiinni suoraan nenan edesta hetken jonotuksen jalkeen. Lauantaina menetin kerta kaikkisesti hermoni ja lahdin suoraan yobussilla kotiin 45 min. ryhmaharhailun jalkeen - joskus kaipaan selkeaa paamaaraa ja ylipaansa suunnitelmaa, en kirjaimellisesti ULKONAkayntia.. :D

Oon myos kyllastynyt puhumaan aina samoista aiheista uusien tuttavuuksien kanssa. Perustietojen vaihtamiseen menee vajaat 5 min, ja sitten voi vaihtoehtoisesti kysya jotain vahan uudempaa, mutta silti niin tavallista: "Mita teet jouluna?", "Minkalainen espanjankurssisi on?". Joskus tekisi vain mieli olla tutustumatta uusiin ihmisiin. Valilla taalla oon huomannut, etta oon joskus epasosiaalisempi ja joustamattomampi kuin oon luullut. Varsinkin jalkimmaista - ehka oon tottunut niin menemaan itsenaisesti ja oman paani mukaisesti.

Viime viikonloppuna mulla oli kylla tosi antoisa keskustelu eraan ibizalaisen (kylla! jotkut ovat myos sielta kotoisin) kanssa kielipolitiikasta, nationalismista yms.. Espanjassa on siis nelja vierallista kielta: espanja (castellano), baski, gallego ja katalaani. Ibiza kuuluu myos Katalunian maakuntaan ja tapaamani tyyppi kertoi, etta han tuntee olevansa Madridissa vahan kuin ulkomailla, eika myoskaan tunne oloaan espanjan kielella kotoisaksi.

Sunnuntaina kavin katsomassa flamencoa eraan jenkkilaisen kanssa, joka on tullut tanne opiskelemaan flamenco-kitaransoittoa. Tosi kaunista, ja tosi espanjalaista. Flamencoa katsellessani pohdin, etta tama ei ole kylla tanssi, jossa olisi tarkoitus miellyttaa yleisoa. Flamencossa tuntuu olevan puolet kuin nayttelemista ja enemman vuoropuhelua kitaristin ja laulajan kanssa, itse tanssi on kuin sekoitus ylpeytta, intohimoa ja epatoivoa. Ja vaikeita rytmeja ja koordinatiota - huh, muistan, kuinka tappelin askelten ja hienonhienojen ranneliikkeitten kanssa joskus lukiossa, kun harjoiteltiin flamencoa!

Oonko muuten kertonut, etta yliopistolla on mikrouuniluokka? Kylla vaan! Tosi tyypillista, etta on jonkinlaiset evaat mukana, kun ruokavaihtoehtoina on lahinna ianikuista patonkia, tai pizzaa, tai kallista, mutta kerran kokemuksen perusteella pahaa lamminta ruokaa. Muutaman kerran oon raahannut omaa kunnon ruokaa mukaan ja lammittanyt mikrossa. Katevaa, mutta itse huone ei voisi olla karumpi - kellarissa, kylma, hieman hamara paikka jossa haisee suurinpiirtein samalle kuin karjakeittiossa, ja kun sataa, niin lattialla vahan lainehtii. Hrr, ja hyvaa ruokahalua.
Tosin nain myos kirjastossa, muuten siisti paikka, etta muutaman paikkaan oli tyonnetty ampari vastaanottamaan tippuvia pisaroita. Ei kai se voi olla niin turhan tarkkaa? :D Kirjaston lainausperiaate on myos vahan erilainen: pitkia lainoja voi pitaa 4 viikkoa, mutta ne pitaa uusia kerran viikossa. Tietty unohdin, ja menin 4 paivaa myohassa palauttamaan kirjat. Kukkaro kadessani jo kysyin, "no, paljonko tulee maksaa", kunnes kuulin, etta taloudellista sanktiota ei ole ollenkaan. Rangaistus toteutuu kaytannossa lainakieltona tuplasti suhteutettuna myohastymispaivien maaraan, eli tapauksessani 8 paivan kielto. Tulipa mieleeni, etta jos ei tuntisi mitaan syyllisyytta tai velvollisuudentuntoa, niin mikas siina, jos pitaisin kirjoja kaikki nama 3 kuukautta - ei mua haittaa, jos sen jalkeen on puolen vuoden lainakielto :D no, tuskin tama nain napparasti onnistuisi ja selvittelen, josko voin jaada tanne myos kevaaksi, mutta mitaan varmaa ei viela ole tiedossa.

Espanjankurssi on talla hetkella loppu, koska opettaja, en tieda mista syysta, jaa sairaslomalle, eika uutta oo loydetty viela tilalle. Harmi, tuntuu, etten kylla oo oppinut siella juuri mitaan.

Yksi valitus viela: yliopistolla ei oo tulostimia! Eli kaytannossa jos haluaa tulostaa, niin taytyy menna joko nettikahvilaan jonnekin tai sitten vieda muistitikku tms. paikalliseen 'reprografiaan' (kopiopalvelu), jossa he tulostavat sen puolestasi pienta maksua vastaan. Voi hyvaa paivaa, ettei yhtaan vaikeammaksi voisi asiaa tehda.. eika muistitikkuni edes toiminut siella. Tai sitten tiedosto oli tuhoutunut, kuten iloisesti huomasin eilen. Sinne meni 2 sivua kommentteja nationalismi-aiheesta - sisalto tosin aika kokkoa, mutta olin erittain tyytyvainen aikaansaannokseeni kielellisesti, tai ainakin spatiaalisesti: 2 sivua espanjaa! En todellakaan aio kirjoittaa uudestaan, koska olin muutenkin jo miettinyt jattavani kurssin kesken, silla en ymmarra opettajan puheesta ja en jaksa istua kolmea tuntia viikossa tyhjan panttina. Kaunis ajatus olisi tietysti kayttaa tama aika johonkin muuhun hyodylliseen - kaytanto saattaa tietysti osoittaa jotain muuta :) Tosin juhlissa nationalistikeskustelun aikana opin enemman kuin koko kurssilla yhteensa tahan mennessa! Enemman juhliin siis? :)

1 Comments:

  • mita olin etsimassa, kiitos

    By Anonymous Anonymous, at 6:08 PM  

Post a Comment

<< Home