Espanjassa...

Tuesday, December 12, 2006

Elamaa..

Ihmisista ei kylla koskaan arvaa. Ensimmainen kamppakriisi paalla, yksi ei suostu puhumaan talla hetkella mitaan. Ja miksiko? EN TIEDA! Mutta tosi inhottavaa kun taytyy olla varpaillaan koko ajan, jos on jotain ongelmaa niin haluaisin puhua asiat selviksi ja tarpeen tullen riidellakin, mutta en kesta tallaista olematonta mykkakoulua.
Kai taa kaikki sai jotenkin alkunsa siita, etta jaakaapin oveen ilmestyi yhtakkia roskienvientilista. En erityisemmin pida listoista, mutta jos ne auttavat yhteiselamaa niin voin sellaisia kylla noudattaa... joka tapauksessa en kesta, etta jokin lista ilmestyy ILMAN KESKUSTELUA, koska ei kukaan meista taalla mikaan kuningatar oo. No, sanoin siita, ja vissiin muutkin sanoivat, ja hetken paasta lista oli poissa, mutta seuraavana paivana tama suuttunut kamppis oli jattanyt hellan niin torkean oljyiseen kuntoon, etta siita oli ihan pakko sanoa.. koska ei se oo sen tyylista ja ihan selkea suuttumismerkki. Mutta ei suostunut puhumaan asiasta vaikka kysyin, eli en tieda, mutta toivottavasti asia tasta korjaantuu. Ikava ilmapiiri vain ja helposti tulee lahdettya pian itse samalle linjalle.

Onneksi on kylla sinallaan ollut tahan asti kaikki ok kamppisten kanssa ja muutenkin kampan suhteen. Ei ole esimerkiksi loytynyt ihottumaa aiheuttavia otokoita sangysta, tai etta kuumaa vetta ei tule ollenkaan koskaan. Tai etta kamppis olisi taysin skitsofreeninen ja vaittaisi omia tiskejaan muiden tiskeiksi. Tai etta vuokraisanta tekisi jatkuvasti yllarivisiitteja kamppaan. Kai sita joka kampassa on puolensa ja puolensa.. mutta vaikka kimppa-asuminen joskus ottaa paahan, niin mun mielesta se on ihan normaalia etta tulee vahan kranaa joskus.

No, se siita. Tanaan oli ensimmainen espanjankielinen esitelma antropologian kurssilla, ja ihan hyvin meni! JESS! sain niin paljon itseluottamusta, etta jopa seuraavalla luennolla uskalsin kysya ja kommentoida, tahan mennessa kun oon ollut vahan arka sen suhteen. Kylla taa tasta lahtee! Ja oli muuten mielenkiintoinen esitelman aihe, vastamainoksista (contrapublicidad - en oikein tieda kuinka kaantyy) ja liikkeesta nimeltaan "kuluta kunnes kuolet".. tama liike on tehnyt paljon naita mainosvastaisia julisteita, manipuloituja, tyyliin Lorealin mainos tekstilla: "Koska sina maksat" ("Koska olet sen arvoinen"-sijaan..). Eli siis tarkoitus miettia kulutusta ilmiona.. miksi kulutamme niin paljon?

Taas kylla ikavasti jouduin lainakieltoon, jopa kahdeksi viikoksi.. aika ovela kylla tama systeemi. Yllattavan toimiva, koska joskus ei vaan voi olla niin pitkaa aikaa lainaamatta kirjoja.. no nyt tulee onneksi hyvin joululoma valiin, niin ei hatia mitia. Ja tietty voi hatatapauksessa laittaa kaverit asialle.

Tosiaan viime viikolla tuli reissailtua, kaytiin Pamplonassa ja San Sebastianissa, kyllapa oli ihanan rauhoittavaa. Ei musta olis kylla asumaan suurkaupungissa koko elamaani. Muutenkin Espanjan eri osat on keskenaan tosi erilaisia ja baskin kielen suhteen on niin mielenkiintoista, kun ei kerta kaikkiaan ymmarra yhtaan mita kylteissa sanotaan, ellei olisi espanjankielista kaannosta. Taalla on muoti aika erilaista kuin Suomessa, tai ylipaansa ihmisten tyyli pukeutua tai laittaa hiuksensa. Tosi paljon on niinsanottuja "takatukkia" tai sitten hiustyyleja (lyhyita tai pitkia), joissa on jatetty yksi tai kaksi pitkaa rastaa.. kauan ihmettelin tata kunnes kuulin, etta se on tavallaan symboli Baskimaan puolesta.

Aina kun on vieraita, niin on hauska huomata, mihin he kiinnittavat huomiota. Itse en enaa niinkaan reagoi autojen jatkuvaan toottaykseen kaduilla, ja olen tottunut tupakanhajuisiin paikkoihin. Taalla tosiaan poltellaan vahan paikassa kuin paikassa, tupakointikiellosta huolimatta, huvittavaa on, etta joissain baareissa nakee kyltteja ovissa missa lukee, etta taalla saa polttaa :) ja monesti Espanjassa kiellotkin saatetaan tulkita vahan niin ja nain.. humanistinen tiedekunta on taynna tupakointikieltokyltteja, mutta aina siella kavelee pienen savun seassa.

Kavin myos Toledossa, tosi kaunis kaupunki. Toledo on keskiaikaisen Espanjan keskus ja sita kaavailtiinkin aluksi paakaupungiksi, mutta senhetkinen kuningas ei halunnut yhdistaa omaa valtaansa niin paljon kirkon valtaan, jonka keskus oli Toledossa, ja niinpa perustettiin Madrid (1500-luvulla muistaakseni).

Mutta tammoista taalla talla kertaa. Pipareita taytyisi talla viikolla leipoa, ja onneksi glogia tulikin jo Suomesta tuliaisina. Pian lahden kaupungille yhteen baariin, jossa on aina tiistaisin erasmus-opiskelijoille pieni elokuvailta, ilmainen, ja naytetaan espanjalaisia elokuvia. Joulunodotusta!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home