Espanjassa...

Friday, April 27, 2007

Se tekee seitsemän euroa, kulta!

Se on jo oppinut, että esimerkiksi englanniksi voi kirjoittaa ”dear” ja saksaksi ”liebe grüsse” ilman, että kyse olisi hellyyden tai rakkaudenosoituksesta. Luulin suurin piirtein saman pätevän espanjaankin, mutta sain huomata, että hellittelysanoille on paljon enemmän neutraaleja käyttökonteksteja. Sen sentään tiesin, että monesti tervehditään ”hola guapo/a” eli ”hei komea/kaunis” eikä sillä viitata tervehdittävän ulkonäköön. Mutta tuskin uskoin korviani, kun kampaajalla kuulin: ”Istu tuonne, cariño!” Kaupassa kommentoitiin: ”Se tekee seitsemän euroa, cielo!” (molemmat tarkoittavat kultaa, murua tms. ). Celina (Meksikosta) kertoi, että hän töissään lasten kanssa käyttää myös paljon hellittelynimiä. Suomessa käyttö rajoittuu todellakin vain läheisiin ihmissuhteisiin. Aloin miettiä, että onko tyypillistä kutsua edes vierasta lasta kullaksi?

Luin vähän aikaa sitten todella hauskan kirjan Espanjasta (Markku Saksa: Don Quijoten maassa – suosittelen!). Kirja on kirjoitettu 15 vuotta sitten, mutta valisti minua silti niin sisällissodasta, Francon aikakaudesta, ETA:sta kuin härkätaisteluistakin. Parasta oli kuitenkin ehkä nauraa ja nyökytellä kohdille, joissa oli mustaa valkoisella niistä havainnoista, joita itsekin on tehnyt.

”Ujo kuiskaus on asia, jota kukaan espanjalainen ei ymmärrä.” ”Tiukka EI on neuvottelujen alku eikä loppu.” ”Espanjalainen tottelee lakia silloin kun se on järkevää ja kohtuullista. Olisi lähes lakien halventamista noudattaa niitä silloin, kun ei ole tarpeen.” ”Espanjalaiset eivät jaa laskua, vaan jokainen maksaa vuorollaan.” ”Hyvän kahvilan tunnistaa lattialla olevista roskista, koska se merkitsee, että siellä käy paljon ihmisiä (monesti saattaa puuttua roskikset ja tuhkakupit).”
Ehkä hauskin kohta oli kuitenkin, kun kerrottiin, että espanjalaiset senaattorit äänestivät vuosikausia toistensa puolesta: ”He asettuivat kädet ja jalat levälleen siten, että ylettivät painaa jopa neljää äänestysnappia yhtä aikaa…he suuttuivat kun jäivät kiinni, koska joutuivat luopumaan tästä kätevästä ja käytännöllisestä tavasta” :D

”Tuskin missään on virallisia vapaapäiviä niin paljon kuin Espanjassa. Espanjalaiset rakastavat pyhimyksiään myös siksi, että näiden kunniaksi on vapaata töistä ja koulusta.” Aina kun vapaapäivä sattuu lähelle viikonloppua (torstai, tiistai), on tyypillistä, että pidennetään koko viikonloppu vapaata. Espanjalaiset kutsuvat tätä puenteksi, eli sillaksi, ja joskus vitsaillen jopa acueductoksi (suuri sillan näköinen rakennelma, jota pitkin vesi kulkee). Sellaista kävimme katsomassa viikonloppuna Segoviassa, todella vaikuttava.

Tällainen superpuente, acueducto osuu mukavasti ensi viikolle, kun tiistai ja keskiviikko ovat vapaat, ja samalla myös maanantai. Ei tarvitse varmaan mainita, mikä on taas small talkien kulmakivenä! Tiistai on vappu ja keskiviikkona ”Dos de Mayo”, jolloin kansa nousi Napoleonin joukkoja vastaan.

En ole tehnyt mitään erityisiä suunnitelmia, ehkä jonkun pienen päiväreissun voisi tehdä jonnekin. On ihan hauska olla täälläkin, nähdä kavereita ja yrittää vaikka saada vähän opiskeluhommia tehdyksi. Ajattelin myös leipoa munkkeja ja järjestää pienet munkkikestit, sima valmistuu varmaan vähän myöhässä. Herään sen valmistukseen aina liian myöhään, ja nyt ongelmaksi muodostui hiivan hankkiminen – sitä ei saanut enää tänään leipomosta. Täytyy käydä sitten huomenna ostamassa kunnon puolen kilon pala, pienempiä ei nimittäin myydä!

Vähän haikea olo, että kunnon suomalainen vappu menee ohitse – pitäisi varmaan erota listoilta vapun ajaksi, kun koko ajan jotain ohjelmaa tiedossa! Onneksi Euroviisut sentään näkyvät tv:stä ;)

2 Comments:

  • "Sillat" ja vapautunut suhtautuminen lainsäädäntöön taitavat olla romaanisessa maailmassa varsin laajalle levinnyt käytäntö. :) Se ei kai ole kovinkaan yllättävää -- mutta se minua yllätti, että Ranskastakin oli melko vaikea saada arkiseen leivontaan tarvittavia aineksia. Ehkä leipomot ovat siinä määrin arkipäiväisempiä Euroopassa (siis siellä oikeassa, ei täällä pohjoisessa), ettei kaupoissa kannata myydä aineksia.

    -e

    By Anonymous Anonymous, at 12:31 PM  

  • Well written article.

    By Anonymous Anonymous, at 6:09 PM  

Post a Comment

<< Home