Espanjassa...

Friday, March 23, 2007

Las Fallas

Viime viikonloppuna käytiin Valenciassa, koska siellä oli paikallinen kevätjuhla Las Fallas. Lähdin sinne Lydian ja Martinin (kämppikset), Jan-Willemin (Hollannista) sekä muutaman niiden kaverin kanssa, ja oltiin yötä yhden itävaltalaisen kämpässä, jota kyllä kutsuimme palatsiksi. Hän asui 140:n neliön kämpässä yksin ja maksoi naurettavan pientä vuokraa.. oijoi, joskus suhteilla saavuttaa vaikka mitä.

Kaupungissa oli juhlat päällä yötäpäivää, kulkueita ja musiikkia joka puolella. Tuntui, että joka ikinen kaupunkilainen oli pukeutunut paikalliseen perinneasuun, jopa ihan pienet sylivauvat! Tunnelma oli aika paljon karnevaalimainen. Itse Fallat ovat paperimassasta tehtyä rakennelmia, todella hienoja ja eri teemoista. Suurimmat Fallat olivat noin 15 metrin korkuisia, ja viimeisenä yönä poltettiin kaikki (lukuun ottamatta kuulemma yhtä pientä Fallaa, joka viedään jonnekin museoon). Kalleimmat saattoivat maksaa jopa 120 000 euroa (johon Lonely Planet totesti huvittavasti: ”oh yes, we´ve got theses eurozeros right!” :D).
Keräännyttin eräälle aukiolle katsomaan yhden Fallan polttoa enkä ole koskaan varmaan koskaan eläissäni nähnyt niin suurta tulta, aivan kasvoja kuumotti vaikka suhtis kaukana oltiinkin. Välillä meinasi menna järki, hermot ja etenkin kuulo jatkuviin paukkupommeihin, mitä porukka heitteli pitkin katuja. Etenkin ”hauskoja” olivat sähäkät, pyörivät paukut, joita aina välillä singahteli keskelle ihmisjoukkoja ja joita sitten joutui pakenemaan.
Käytiin myös rannalla, mutta käytännössä puhalsi niin kylmä tuuli, että sai olla villapaita päällä :( Että se siitä auringonotosta..

Reissun kohokohta oli kuitenkin ehdottomasti se, kun kävellessämme bussiasemalle vipana aamuna törmäsin täysin sattumalta liettualaiseen kaveriini Giedreen (tuttu Itävallasta), koska hän on nyt myös Espanjassa vaihdossa. Jos joskus tulee hetkiä, että voi vain nauraa ja olla sanaton, niin tämä oli yksi sellainen – ihmeellistä, miten joskus vain törmääkin tuttuihin mitä uskomattomimmissa paikoissa!

Pari viikkoa sitten pääsin muuten Jürgenin (Saksasta) kyydissä moottoripyörällä yliopistolle, ja se oli todella mahtavaa. 40 min. sijaan matkaan meni vain 20 min., ja onhan se erilaista kiittää pitkin moottoriteitä kuin paahtua täpötäydessä junassa :)

Kämpässä kaikki hyvin. Stella (brasilialainen kämppis) on saanut töitä eräästä ravintolasta, ja tekee ihan hulluja työpäiviä. Kuusi päivää viikossa, ja aina 11-23, tai pitempäänkin, muutaman tunnin lounastauko välissä. Työpaikalla on paljon laittomia työntekijöitä, joita riistetään jopa pahemmin. Stellalla on onneksi itävallan kansalaisuus (isä sieltä), mutta vielä ei ole saanut virallista paperidokumenttia työluvasta, joten ei voi paljon vielä muuta vaatia.

Juuri tässä istuskelen koneella, parin tunnin päästä lähdetään vähän ulos. Aika rauhallinen päivä ollut: nukuin univelkojani pois kahteen saakka, katsoin Frendit, tein yhden tekstikommentin, kävin lenkillä, ja nyt kello onkin jo melkein kymmenen. Mutta nimenomaan tätä kaipaankin: olla vain rauhassa. Välillä on piristävää käydä muualla, mutta ei mikään voita omaa pikku kotia, omia kuvioita ja omaa rauhaa!

Eikä Madrid vieläkään jätä yllättämättä. Ainakaan sään suhteen – tämä on niin HUIJAUSTA! Pari viikkoa sitten saattoi nauttia jo piknikistä nurmikolla, tällä viikolla taas satoi jopa vähän lunta. Grr. Ihmisiä alkaa näkyä kyllä enemmän ja enemmän puistoissa ja kaduilla. Etenkin katukulttuuri on jotain, mitä Suomessa ei oikeastaan ole – paitsi alaikäisillä, jotka eivät välttämättä muuta paikkaa löydä. Täällä ovat aika suosittuja niin sanotut ”botellonit”, eli keräännytään kadulle hengaamaan ja juomaan. Käytännössä botellonit ovat laittomia, mutta vain harvoin olen kuullut jonkun saavan sakkoja siitä. Pari viikkoa sitten satuin törmäämään kyllä aika rajuun kohtaukseen: poliisi oli ilmeisesti hajottanut kadulle kerääntyneitä ihmisiä, ja niinpä porukka pakeni juosten pitkin katuja. Uskomattominta oli, että monet heittelivät pulloja ja muuta tavaraa poliiseja päin. Ihme anarkistimeininki!

1 Comments:

  • Hola sinne Espanjaan! Ja terveiset kylmän tuulisesta Szombathelysta! Täällä piti olla lämmin ja auringon paistaa, mutta eipä ole hirveästi niin ollut :) Ihan kivaa on, meitä on täällä kolme suomalaista (luultavasti kaupungin ainoat erasmus tyypit), Jennin ja Liisan kanssa ollaan ihmetelty näitä unksuja enemmin ja vähemmin.. Vyölaukut on tosi hassu juttu, ja nää rakastaa niitä ihan älynä! Hassua. Haleja ja hymyjä täältä <3

    By Anonymous Anonymous, at 6:57 AM  

Post a Comment

<< Home